Het wordt warm tijdens de Vechtloop. Naar verwachting is het zondag tussen 11:30 uur en 13:30 uur tussen de 27 en 29 graden. Hardlopen bij die temperaturen kan leiden tot oververhitting, zeker als je niet gewend bent te lopen bij hoge temperaturen. Pas daarom je ambities aan, doe eventueel een kortere afstand, drink genoeg en lees de tips in het artikel hieronder.

Wat doet de Vechtloop

  • Wij zorgen voor extra waterpunten. Er is een waterpunt om de 3 kilometer.
  • Er zijn douches onderweg.
  • Onze EHBO’ers en vrijwilligers zijn extra alert op lopers met signalen van oververhitting.

Tenslotte: houd onze berichtgeving in de gaten

Tips voor hardlopen met warm weer

Bij hardlopen met warm weer is het heel belangrijk dat je goed op jezelf past en naar je lichaam luistert. Hieronder geven we je een aantal tips, zodat iedereen op een verantwoorde manier de finish kunt halen.

Rustige warming-up
Blijf voor de start zo lang mogelijk in de schaduw en doe een rustige warming-up. Zo verspil je niet te veel energie. Binnen in de manege is schaduw en is het koel.

Maak je shirt nat
Als je het bij de start al te warm hebt, dan kun je je shirtje natmaken. 

Luchtige kleding
Voor een geschikte hardloop-outfit kun je altijd de volgende regel hanteren: kleed je alsof het 10 graden warmer is. Je lichaam moet de warmte goed kwijt kunnen, dus hoe luchtiger je outfit, hoe beter. Luchtige, witte (of andere lichte kleuren) kleding voert de warmte tijdens het lopen het beste af. Draag je een petje, maak ‘m dan nat bij de start voor extra verkoeling. Vergeet ook niet dat je voeten bij warm weer kunnen opzwellen, trek daarom je veters niet te strak.

Bescherm je huid en ogen
Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen de UV-straling. En vergeet ook niet om jezelf goed in te smeren met zonnebrandcrème die zweetbestendig is en minimaal factor 20 heeft.

Pas je verwachtingen aan 
Het verschilt uiteraard per persoon, maar over het algemeen heeft hitte invloed op je prestatie. Heb je niet veel in de warmte getraind? Dan zal het zondag best zwaar aanvoelen. Wil je een PR lopen, of ga je voor het podium? Tuurlijk kan dat in de hitte, maar het zal je meer energie kosten. Het kan daarom verstandig zijn om je verwachtingen en doelen voor deze dag aan te passen.

Kies voor een kortere afstand
Je kunt een kortere afstand lopen. Meld dit bij de inschrijfbalie, dan passen we het aan bij de uitslagen.

Maak er een feestje van
Als je dan toch hebt besloten wat rustiger aan te doen tijdens de Vechtloop, dan kun je er net zo goed een feestje van maken. Klets gezellig met andere lopers, geef high-fives aan fans langs de kant en probeer zoveel mogelijk te genieten.

Drink voldoende
Voorkom uitdroging door tijdens het hardlopen te blijven drinken. Neem je eigen flesjes of camelbag mee, of maak gebruik van de waterposten onderweg. Ook na de finish is het belangrijk dat je vocht aanvult. Daarom is er na de finish ook een waterpost en kun je sappige stukken fruit eten. 

Let op elkaar
Zie je iemand die het bijzonder zwaar heeft? Check dan hoe het met diegene gaat. Reageert iemand verward? Grijp dan meteen in en ga naar EHBO of bel 112.

Waar vind je de EHBO?
De vaste EHBO-post vind je bij de ingang van het manege terrein. Er zijn twee mobiele teams onderweg.