De Vechtloop werd voor het eerst gehouden in 1982. Het idee werd (voor zover bekend) rond nieuwjaar geboren tijdens een oliebollenbijeenkomst. Jarenlang hebben ‘The Victory all seasonfriends’ de organisatie op zich genomen, uiteraard met het voetbalveld van sv The Victory aan de ’s-Gravelandseweg als start- en finishplaats.

Organisatie

In 2002 kwam de fusie van de Weesper voetbalverenigingen in beeld en daarmee het vertrek van The Victory naar een andere locatie, de Papelaan. Op 22 mei 2003 is FC Weesp opgericht. In 2004 wordt de Vechtloop voor de eerste keer georganiseerd door een commissie van de Trim- en Trainingsgroep Weesp (TTW), met de onmisbare hulp van vele (oud)vrijwilligers. Ook de medewerking van de Mixed Hockeyclub Weesp – als nieuwe bewoners van het voormalige The Victory terrein – is hierbij van groot belang. Op 27 december 2011 werd de Stichting Vechtloop Weesp opgericht, waarmee de organisatie het evenement verder kan uitbreiden, zonder risico’s voor de TTW.

Onderdelen

Aanvankelijk was de Vechtloop een prestatieloop over 5, 10 en 20 kilometer en was het ook mogelijk om als wandelaar deel te nemen. De halve marathon stond in 1991 voor het eerst op het programma. Maar het hoogtepunt van deze tiende editie was ongetwijfeld het open kampioenschap achteruitlopen, welke gewonnen werd door Leo Klijn. Een tot nu toe unieke gebeurtenis, die nog steeds voor herhaling vatbaar lijkt.
In 2006 bij de 25e editie van de Vechtloop werd de eerste Scholierenloop georganiseerd, waar alle kinderen uit groepen 5/6/7/8 van de Weesper basisscholen gratis aan deel kunnen nemen. In 2011 werd het tijdstip van de 2.5 km vervroegd naar 11.30 uur om zo de Scholierenloop meer aandacht te kunnen geven en de veiligheid te verhogen.
In 2011 vonden er sinds decennia weer (kortere) wandeltochten plaats (de Vechtwalk). In 2012 werd de eerste lange wandeltocht (25 km) georganiseerd, die in 2014 werd uitgebreid met een 30 km variant.
Een ander nieuw onderdeel in 2011 was de Bedrijvenloop (vanaf 2012 Teamloop genoemd). Helaas was het aantal deelnemende teams beperkt en werd na de Vechtloop 2014 besloten om (voorlopig?) geen bedrijven/teamloop meer te organiseren.
De Mini-Kids-Run stond in 2013 voor het eerst op het programma. Vanaf 2017 werd de Vechtloop zonder de langste afstanden (15 en 21 km) compacter gemaakt. 

Parcours en start/finish locatie

Het parcours is niet altijd hetzelfde geweest. In de allereerste jaren was de 10 km echt een “rondje” over de Vechtbrug en via de Klomp en Weesp weer terug. Daarbij moest zelfs nog een stukje geklommen worden over het Fort. Ook is er wel over het Kreugerlaantje doorgelopen. In 2004 werd besloten om de spoorovergang in de Keverdijk uit veiligheidoverwegingen helemaal uit het programma te schrappen.
In 2013 werd het parcours grotendeels gewijzigd en loopt voor de langere afstanden ook door het centrum over fort Uitermeer. Om langer door het centrum te kunnen lopen werd in 2014 het rondje Uitermeer weer uit het parcours gehaald en kwam er een keerpunt voor de sluis bij Uitermeer.
De start/finish locatie was vanaf het begin van de Vechtloop op/bij de voetbalvelden van The Victory, waar nu de Mixed Hockey Club Weesp is. Vanwege de verbouwingen bij de MHCW werd in 2014 de start/finish locatie verplaatst naar Manege Bleijenberg. Vanwege de extra ruimte en mogelijkheden zal dit voorlopig ook zo blijven.
Voor de Mini-Kids-Run was speeltuin Don Bosco in 2015 voor het eerst de plek om startnummers op te halen en in te schrijven.

Deelnemers

Het aantal deelnemers schommelde jarenlang tussen ongeveer 200 en ruim 400. Uit de verslagen in het Victoryblaadje valt te concluderen dat hier vooral het weer een belangrijke rol in speelt. De hardloopsport is echter groeiende, getuige ook het aantal van ruim 600 deelnemers in 2005. Ondanks het hete weer is de jubileumeditie in 2006 zelfs met nog meer lopers gevierd. In 2007 waren er voor het eerst meer dan 1000 inschrijvingen, waarvan er ruim 950 ook gestart en gefinisht zijn. In de jaren daarna werd de grens van 1000 deelnemers niet doorbroken. Nieuw dieptepunt was in 2010 toen het aantal deelnemers door omstandigheden weer onder de 500 dook. Bij de 30e editie in 2011 werd met een recordaantal van 1050 deelnemers bereikt (inclusief de nieuwe onderdelen Bedrijvenloop en Vechtwalk). Ondanks de regen werd dit record in 2012 bijna geëvenaard. In 2013 waren er zo’n 1150 deelnemers (en ruim 1500 inschrijvingen).

Tip: kijk bij de Uitslagen pagina op een “statistieken” link voor een detailoverzicht van het aantal gefinishte deelnemers per onderdeel (helaas niet voor alle jaren beschikbaar).

Vernieuwingen

Mede door de betrokkenheid van de TTW bij de organisatie werden ook diverse vernieuwingen ingevoerd. In 2002 was er de eerste website, toen nog als onderdeel van de TTW website. In 2006 werd www.vechtloop.nl geregistreerd als eigen domeinnaam. Ook werden in 2002 voor het eerst alle uitslagen (handmatig) geregistreerd en op uitslagen.nl gezet. In 2003 werd voor het eerst gebruik gemaakt van een inschrijfformulier op inschrijven.nl. Het steeds groter wordende aantal deelnemers bracht de noodzaak om de tijdregistratie te automatiseren. In 2006 werd er voor de eerste keer met een ChampionChip aan de voet gelopen en konden er zowel bruto als netto tijden gegeven worden. In 2009 was de Vechtloop een van de eerste evenementen op Looptijden.nl.

In 2011 werden voor het eerst ook ‘social media’  ingezet, waaronder een Vechtloop account op Twitter, Facebook en Hyves (kennen we deze media ook over 10 jaar nog?). De nieuwe website werd ontwikkeld in WordPress. De tijdregistratie werd gedaan door Racetimer, met chips aan het startnummer (met logo’s van de sponsors). Het parkeerterrein bij de MHCW weer ook meer bij het evenement betrokken. Ook werd de styling aangepast met een nieuwe header en zijn er heel veel flyers uitgedeeld.
In 2012 werden de (10.000) flyers voor het eerst op 4 pagina’s A5 gedrukt, had Racetimer een extra boog om al voor de finish de namen van de deelnemers door te geven, en Bouke Pitstra was de nieuwe speaker. In de jaren 2012-2016 deden steeds rond de 1.000 deelnemers mee aan de Vechtloop.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 4 januari 2017 van de gemeente Weesp reikte wethouder sport Astrid Heijstee de Vrijwilligerserkenning uit aan Leo Timmermans van Stichting Vechtloop Weesp. Ze was vol lof over de inzet van het bestuur en de vrijwilligers.

Toekomst

Om de Vechtloop Weesp als sportief hardloop feestje voor weer vijf jaar te behouden, is vanaf de 36ste editie in 2017 gekozen voor een compactere opzet met alleen de Mini Kids Run (10 minuten) en de korte afstanden (2,5/5/10 km). Deze keuze past bij de doelstelling om de drempel tot deelname laag te houden. Bovendien draagt het positief bij aan de balans om met minder inzet per vrijwilliger toch een mooi evenement te organiseren. 

Lijkt het je leuk om mee te helpen? Extra hulp op de dag zelf en in de voorbereiding zijn altijd welkom, en nodig voor de continuïteit. Kijk eens op onze vrijwilligers pagina voor meer info.

Heeft u nog herinneringen aan de allereerste jaren, of misschien zelfs nog oude foto’s?
Stuur een e-mail en laat het ons weten svp!